Са професорима пред извођење

Драмско-рецитаторска секција у позоришту

4. Фебруар 2018.

Вредан рад ученика и професора и њихов допринос културно-забавном животу школе и ове године награђени су на најлепши начин. У друштву професора, ученици су посетили Установу културе “ Вук Караџић” и гледали представу “Госпођа министарка”.

Лајање на звезде

Ученици драмске секције наше школе наступали у Медицинској школи

29. Јануар 2018.

Са задовољством вам представљамо још неке лепе и свечане тренутке који су обележили претходну годину. У петак, 8. децембра 2017. у Медицинској школи Нада Димић свечано је обележен Дан козметологије. Након ревијално-такмичарског дела, наступили су ученици Драмско-рецитаторске секције наше школе и извели делове представе Лајање на звезде и звездана прашина (премијерно изведене поводом Дана Електротехничке школе Земун). ,,Повезујући два непресушна извора инспирације, љубав и лепоту, показали смо лепоту и снагу стваралачког духа и позитивне енергије, те покренули сарадњу актива српског језика двеју суседних школа’’, са задовољством истичу професорке српског језика и књижевности Гордана Граић Славуљ и Душица Милић. У најлепшем светлу нашу школу представили су :


Глумци:
  • Александар Малиновић 3-1 (Михајло)
  • Наталија Јакушин 3-3 (Даница)
Музички део:
  • Алекса Херцег 3-1 (саксофон)
  • Дарко Кендрић 3-4 (бузуки)
Рецитатори:
  • Александар Деспотовић 1-4
  • Данило Страхињић 1-4
  • Данило Марковић 1-4
  • Анћела Бабић 1-4
  • Катарина Стефановић 1-4
  • Татјана Крстић 2-6
Прилог написале: Професорке српског језика и књижевности Гордана Граић Славуљ и Душица Милић

Нов кабинет

Самофинансирањем обезбеђени нови рачунари

13. Јануар 2018.

Са задовољством вам представљамо нов кабинет за предмете у којима је потребан индивидуалан рад ученика на рачунарима. Средства за опремање кабинета су добијена из ђачког динара, из кога је, овом приликом, одлуком Савета родитеља и Школског одбора одобрено 500.000 динара. Кабинет ће помоћи да наши ученици имају квалитетнију наставу, али и бољи распоред часова. Стога, захваљујемо се свим родитељима који су уплаћивањем ђачког динара помогли да њихова деца, али и још многе генерације које ће доћи, имају квалитетнију наставу.

Петница

Ученици ЕТШ "Земун" примљени у Петницу

6. Јануар 2018.

Истраживачка станица Петница завршила је обиман посао прегледа и селекције пријављених кандидата за образовне програме намењене средњошколцима у 2018.години. Добијено је око 1.500 пријава из око 270 средњих школа. Пристигле пријаве прегледао је Тим од 88 сарадника и руководилаца програма ИСП. Сваку пристиглу пријаву независно су оцењивала најмање четири члана овог Тима по стандардној методоогији која се примењује последњих петнаестак година. Ученици наше Школе: Петар Репац, Милан Акик, Симеун Кнежевић и Урош Крстић, одабрани су за семинаре ИС Петница на програмима рачунарства.

Караван „Дух младости“

2. Јануар 2018.

Завршна манифестација каравана „Дух младости“ одржана је у уторак 12.12.2017. у СЦ „Шумице“. Манифестација иначе промовише дуално и предузетничко образовање, спортске активности и волонтаризам. Својим присуством подршку Каравану упутили су министар просвете Младен Шарчевић, председник Привредне коморе Марко Чадеж, помоћник министра просвете за дуално образовање, Габријела Грујић и Мирјана Ковачевић, члан Привредне коморе Србије задужена за дуално образовање. Градски менаџер Горан Весић као и остали говорници у свом обраћању истакли су значај дуалног образовања и предузетништва. Ученици наше школе, смер електротехничара обновљивих извора енергије, са одељењским старешином, Цвијом Јеленковић и директором школе, Ђурађем Бањцем, присуствовали су поменутој манифестацији и на најбољи начин представили школу и потпуно нови смер у средњим стручним школама Србије.

Срећни празници

31. Децембар 2017.

Срећну и успешну Нову 2018. годину жели вам колектив Електротехничке школе „Земун“ !

Дан школе

18. Децембар 2017.

Крај године је и повод да се осврнемо на лепе тренутке и садржаје који су је обележили. Драмско-рецитаторска секција наше школе извела је још једну интересантну приредбу поводом Дана школе. У драмском оквиру приредбе актуелизовани су делови из популарног филма Лајање на звезде, а слике из школског живота обогаћене су музичким, рецитаторским и плесним наступима. Кроз забавне и лепршаве садржаје, послали смо и неколико порука о важности очувања језика, културе, образовања и моралних вредности. Инспирисани љубављу и дружењем које су ученици наше школе представили, настојали смо да пренесемо делић емоције нашим ученицима и њиховим родитељима.
Желимо вам срећне предстојеће божићне и новогодишње празнике!

Новине "Политика" о нама...

Ученици одељења смера електротехничар обновљивих извора енергије осванули у "Политици"

5. Децембар 2017.

Како се монтирају, демонтирају и одржавају соларни панели, на који начин је могуће сунчеву енергију користити за загревање воде, ветар, плиму и осеку за производњу струје, а пшеницу, уљану репицу и кукуруз прерадити у гориво за кретање аутомобила? Одговори на ова питања само су део градива о занимањима будућности, које од 1. септембра савладавају ђаци новоформираног дуалног одељења у ЕТШ „Земун”.

Фото: А. Васиљевић

Захваљујући њима ова београдска школа је, уз Средњу техничку школу „Михајло Пупин” из Куле, постала једина образовна установа у Србији у којој се први пут школују електротехничари обновљивих извора енергије. Министарство просвете, науке и технолошког развоја формирало је нови образовни смер на иницијативу привредника који су схватили да нашој земљи фале стручњаци већ у средњошколским клупама специјализовани за пројектовање, прављење и старање о уређајима који омогућавају производњу природних, обновљивих извора енергије, који ће кад-тад потиснути нафту, угаљ и земни гас.

Завирили смо у ово посебно одељење земунске стручне школе, а иза врата класично опремљеног кабинета дочекао нас осмех 31 стидљивог дечака. Не чуди онда што у разреду без иједне девојчице највише причају о аутомобилима и интересују се помоћу којих обновљивих извора енергије ће у будућности они да се крећу.

– У првој години ђаци имају само један уско стручан предмет, потрошачи и извори енергије, и немају праксу, односно дуалну наставу. Она се уводи од друге године, када ће имати четири практична часа, док је од треће године планирано да цео један дан, односно шест часова проводе у хидроелектрани или неком другом предузећу. Наши ученици су веома нестрпљиви и стално запиткују када ће да уче о ветропарковима, претварању сунчеве у топлотну енергију и возилима која се крећу помоћу горива насталих од кукуруза, односно такозване биомасе. Родитељи су можда и нестрпљивији па нас стално запиткују када ће и где да им почне дуална настава и на које стручне екскурзије ћемо да их водимо – објашњава Цвија Јеленковић, разредни старешина и професор електрогрупе предмета, и додаје да су ђаци најпажљивији када им на видео-биму приреди презентације ветрогенератора и „утробе” електрана, или прикаже кинеске плутајуће соларне колекторе који прекривају огромне површине океана.

Овај образовни профил формиран је тако да су сви предмети, колико је могуће, прилагођени обновљивим изворима енергије и областима које су у вези са њима.

– Часови енглеског језика, на пример, уско су специјализовани. Поред неколико лекција о општим стварима из живота, остале садрже стручне изразе на енглеском језику који ће им значити у будућем послу и односе се обновљиве енергетске изворе. Наши ђаци уче како се пројектују соларни панели и ветропаркови, али и ко производи најбоље делове за њих и како да процене најбољи однос квалитета и цене тих делова. То је оно за шта ће ови ђаци бити стручни, поред састављања, растављања и одржавања тих система и то су ствари за које их усмеравамо чак и на часовима енглеског језика – сликовито је објаснила Мирјана Ђуришић, професор електрогрупе предмета и чланица петочланог тима које је Министарство просвете овластило да постојећи план и програм прилагоди новоформираном средњошколском профилу.

Податак да је ово занимање будућности, био је главни разлог који је Новобеограђанина Марка Јовановића определило да се школује за електротехничара обновљивих извора енергије.

– Мислим да је поред школовања у сфери информационих технологија ово нешто што би могло да ми обезбеди сигуран посао, па сам се определио за овај смер, јер ме ИТ баш и не занима. Намеравам да упишем факултет који неће бити уско стручно повезан за обновљиве изворе енергије. Али мислим да је добро да за сваки случај имам и ово звање које ће бити јако цењено у будућности, јер никада се не зна шта она носи – истакао је Марко и додао да нестрпљиво ишчекује када ће учити о биомаси и соларној енергији.

Његов школски другар Василије Стојановић прижељкује да ово посебно одељење покрене Србију да постане прва земља у југоисточној Европи која ће обновљиве изворе енергије користити као главно гориво.

– Надам се да ће наше знање помоћи земљи да у будућности не зависи од туђих нафтовода и енергетских коридора. Србија има одличну енергију ветра и кошаве, која је невероватан обновљиви извор енергије, зато сматрам да би ускоро требало да имамо и своје ветрењаче – истиче Василије и додаје да ће и наставак његовог школовања бити ускостручно повезан са овом облашћу.

Његов друг Милан Дијаматовић додаје да се за овај образовни смер определио јер је у вези са енергијом која не загађује земљу, а једнако је корисна као нафта, на пример.

Добијају посебан кабинет и соларни панел

Ђурађ Бањац, директор школе, најављује да ће већ наредних дана контактирати са представницима предузећа у којима би ђаци од другог разреда требало да имају и практични део наставе.

– У складу са смерницама Министарства просвете, за ове ученике биће направљен посебан кабинет, који се сада уређује споља. Од пролећа ћемо да им набавимо одговарајуће машине, као и соларни панел који ће школа да користи. Очекујемо подршку Савета родитеља, локалне самоуправе и Министарства рударства и енергетике – истакао је Бањац и додао да је за формирање овог смера најзаслужнији професор Маријан Иванов, из СТШ „Михајло Пупин” из Куле.

Извор: "Политика"
Слика и текст преузети са следећег линка .

Матуранти

Нова књига професора Владана Зеца

1. Децембар 2017.

Наш драги колега Владан Зец је представио своју нову књигу "Матуранти" у нашој школи. Хвала му што нас сваки пут забави и одушеви својим радом.

Светосавски конкурс

1. Децембар 2017.

Електротехничка школа "Земун" организује светосавски конкурс за најлепшу фотографију на тему
ПРАВОСЛАВНИ ХРАМ У БЕОГРАДУ .
Пошаљите до три своја рада на адресу etszemunfacebook@gmail.com до 15.1.2018. године.
За најбоље радове обезбеђене су награде.

Представа "Антигона"

1. Децембар 2017.

Ученици првих разреда наше школе погледали су представу "Антигона" на Великој сцени Народног позоришта у Београду.

Посета Музеју Вука и Доситеја

1. Децембар 2017.

Ученици наше школе су данас искористили сунчан дан и посетили Саборну цркву и Музеј Вука и Доситеја. Пошто су се на часовима српског језика и књижевности бавили овим темама, сада им се пружила прилика да виде оно о чему су учили. Посебна захвалност особљу музеја које је учинило посету нарочито занимљивом.

Такмичење у одбојци

27. Новембар 2017.

Ученици наше школе освојили су 3. место на општинском такмичењу у одбојци, одржаном у Техничкој школи Нови Београд. Честитамо!!!!

Екскурзија 2. године - Источна Србија

Извештај са екскурзије:

14. Новембар 2017.

Екскурзија је реализована у току школске 2017-2018. године 25. и 26. септембра. На екскурзију су ишли ученици друге године са својим одељенским старешинама и вођом пута. Агенција је обезбедила водича, возача и педијатра, а из школе наставници: Алексић Снежана, Стошић Саша, Ђурић Нада, Ђуришић Миријана, Прњак Јелена, Ђорђевић Љубица и вођа пута Рогошић Јелисавета. Укупно је било 89 путника.

Аутобус је постављен у оквиру договореног времена. Саобраћајна полиција је извршила преглед. Полазак је реализован у договорено време тј. 8h. Прво заустављање било је у Смедереву где је посећана Смедеревска тврђава о којој нам је водич причао у кратким цртама. Затим је пут настављен до Виминацијума, археолошког локалитета, где су ученици могли да виде остатке грађевина римске цивилизације, гробница, римског купатила и виде реконструисану арену. Такође, су информисани и о величини Виминацијума и могућностима његовог откопавања, имали су прилику да виде макету, као и нађене остатке мамута који се чувају у специфичним условима. Након посете Виминацијуму, пут је настављен до Сребрног језера, где су ученици имали паузу од сат времена за шетњу. Временске прилике нису биле идеалне, повремено је падала киша у току дана. Осим Виминацијума, посећен је још један археолошки локалитет, Лепенски вир. У току посете ученици су могли да сазнају информације о древној цивилизацији која је живела током мезолита и почетком неолита, и у вези које постоје докази о промени начина живота тј. о бављењу полопривредом и сточарством. У предвечерњим часовима стигли смо у Доњи Милановац у хотел „Лепенски вир“, где смо ноћили. После времена за смештање у собе и вечере, ученици су могли да проводе заједничко време у собама, на билијару или у дискотеци. Неки ученици су ишли у кратку шетњу са разредним старешином. Такође су могли да се упознају и друже са ученицима других школа који су били у исто време смештени у хотелу. Наставници су заједнички дежурали и обилазили ученике. Највећи број ученика је изабрао да се окупи у собама и дружи уз музику. Одређена група ученика је правила превише буке и за то ће бити адекватно укорени.

Други дан екскурзије, после доручка, у 10h, кренули смо у посету ХЕ „Ђердап“. Ученици су подељени у две групе како би у току обиласка били квалитетније информисани о Дунаву, изградњи саме хидроелектране, историји поднебља на коме је хидроелектрана изграђења, сарадњи Југославије и Румуније на изградњи, начину на који бродови прелазе, самим турбинама, машинској сали и производњи електричне енергије. Посета је трајала дуже него што је било предвиђено због поделе ученика у две групе. Након посете ХЕ Ђердап, вратили смо се на ручак у хотел и одатле отишли до Мајданпека. Тамо смо посетили Рајкову пећину, у којој и дан данас неки траже скривено благо. Пећина има изузетну лепоту и представља најдужу пећину у нашој земљи, а позната је и по украсима од белог калцита. После шетње кроз пећину пут смо наставили за Београд и стигли у вечерњим часовима. Повреда и озбиљних лекарских интервенција није било.

Екскурзија је успешно реализована, без већих проблема током пута и у добром расположењу свих присутних. Део атмосфере погледајте на следећим фотографијама: