Ученик генерације 2020/21 школске године

Анђела Бабић

Седницa наставничког већа, одржана 11. 6. 2021. имала је свечан карактер – почела је доделом награде „Ђак генерације“ за школску 2020/21. годину. На задовољство свих професора који су имали прилику да јој предају, овогодишњи носилац овог посебног признања је ученица Анђела Бабић, одељење 4-4, смер Електротехничар информационих технологија.

Анђела долази из Лешка где је завршила Основну школу „Стана Бачанин“ као носилац Вукове дипломе. За време четверогодишњег образовања у нашој школи, осим одличног успеха са просечном оценом 5,0, истакла се у различитим видовима наставних и ваннаставних активности (такмичења, културне манифестације, образовни сусрети). Интелигентна, одговорна и посвећена науци, богатог духа и лепе речи, омиљена међу другарима, увек спремна да подели и помогне, да буде подршка и ослонац. Истовремено тиха и нeнаметљива, благе нарави и увек пристојног израза, Анђела је пример модерног младог човека који негује традиционалне вредности и успешно прати корак и образовне захтеве новог времена. У дирљивом обраћању приликом уручења награде присетила се првих дана у школи, захвалила директору, одељењском старешини и свим наставницима који су јој предавали, а посебан израз захвалности је упутила другарима из одељења који су њене школске дане учинили посебним. Поносни што негујемо атмосферу другарства и подршке, а посебно што испраћамо још једног сјајног ђака на путеве даљег образовања, желимо Анђели нове успехе, радости и признања.


15. Јун 2021.

Извештај комисије за избор ученика генерације за школску 2020/21. годину

Најбољи ученици генерације 2002.

Дана 02.06.2021. г. одржан је састанак Комисије за избор ученика генерације. Поштујући Правилник о избору ученика генерације Комисија је извршила бодовање и направила ранг листу ученика:


На основу ранг листе Комисија предлаже за ученика генерације ученицу Анђелу Бабић, одељење IV4.

Поред избора ученика генерације Комисија је изабрала и најбољег ученика образовног профила.

Похвала за најбољег ученика образовног профила електромеханичар за термичке и расхладне уређаје додељује се ученику Петру Радоји, одељење III8.

Похвала за најбољег ученика образовног профила администратор рачунарских мрежа додељује се ученику Милану Пантелићу, одељење IV1.

Похвала за најбољег ученика образовног профила електротехничар рачунара додељује се ученику Алекси Николићу, одељење IV5.

Похвала за најбољег ученика образовног профила електротехничар аутоматике додељује се ученику Борису Ребершаку, одељење IV6.

У Земуну, 02. 06. 2021.г.

Комисија:
Љубица Цветиновић, педагог
Марина Ристановић, наставница
Биљана Живковић, наставник
Дејан Станковић, наставник
Анђелина Јеленић, ученица III4


8. Јун 2021.

Пројекат InnoSchool

Ученици наше школе у првој фази пилот пројекта InnoSchool Learning System

Ученици наше школе су заједно са још неколико средњих школа у Србији учествовали у првој фази пилот пројекта InnoSchool Learning System (ИЛС-а). Пројекат InnoSchool се финансира из средстава Европске Уније у оквиру Интерег Траснационалног програма Дунав и паралелно реализује у девет држава: Чешкој, Словачкој, Аустрији, Мађарској, Румунији, Бугарској, Босни и Херцеговини, Молдавији и Србији.

ИЛС је концепт учења који подстиче социјалне иновације и предузетнички дух код ученика средњих школа и представља комбинацију класичне наставе која се спроводи у учионици и примене дигиталних интерактивних алата (озбиљне игре) за онлајн симулацију развоја социо-пословне предузетничке идеје.

Пројекат су спроводили РАРЕИ Београд доо у сарадњи са Министарством просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије. У пројекту су учествовали ученици IV7, образовног профила електротехничар обновиљивих извора енергије. Програмом је руководила наставница Милотка Молнар Сивч уз координацију школског педагога Љубице Цветиновић и подршку директора школе Ђурађа Бањца.

9. Март 2021.

Чувари наслеђа

Два ученика наше школе у првој генерацији Чувара наслеђа

Међу 26 ученика београдских средњих школа, прву генерацију Чувара наслеђа чине и два ученика наше школе.
То су: Маријана Мијић, одељење II4 и Алекса Гвозденовић, одељење IV6.

Пројекат „Чувари наслеђа“ покренула је невладина, непрофитна организација, Друштво за академски развој у сарадњи са Викимедијом Србије. Циљ пројекта јесте очување и промовисање културне баштине у нашој земљи. Сваки Чувар наслеђа имаће задатак да самостално и/или у групи истражи културно наслеђе Србије на географском подручју које буде договорено на предстојећим окупљањима Чувара наслеђа. Честитамо!

7. Март 2021.

Недеља ненасиља

Против вршњачког насиља у ЕТШ ,,Земунˮ

Последња радна недеља у фебруару у ЕТШ ,,Земунˮ била је, поред других редовних активности, у знаку обележавања Међународног дана борбе против насиља. Имајући у виду епидемиолошку ситуацију, одлучили смо да се прилагодимо тренутним околностима и да уз поштовање мера организујемо активности поводом обележавања недеље ненасиља. Заједно са ученицима и наставницима српског језика и књижевности Маријаном Росандић, Марином Ристановић, Срђаном Гагићем, наставницом ликовне културе Маријаном Луковић и школским библиотекаром Биљаном Недић, активности је осмислила и координисала школски педагог Љубица Цветиновић. Спроведене су следеће активности: „Зид позитивних порука“, изложба„Ненасиље и успешно решавање конфликата“ и „Препоручи ми књигу“.

Чланови Ученичког парламента учествовали су у изради „Зида позитивних порука“. Циљ ове активности био је да ученици једни другима оставе мотивационе поруке, поруке охрабрења, стихове своје омиљене песме или било какву поруку која њима самима у тешким тренуцима помаже да се осећају боље и на тај начин пруже подршку и помоћ другима. Активност „Препоручи ми књигу“ подразумевала је да ученици једни другима, у сарадњи са наставницима српског језика и књижевности, препоруче своју омиљену књигу, књигу која је на њих оставила посебан утисак, која им је на неки начин помогла да реше неке проблеме или због које су се осећали боље. На основу ученичких предлога направљен је пано који је постављен у холу школе. Наставница ликовне културе је са ученицима направила изложбу ликовних радова у холу школе, на којој су ученици кроз стрип или израду плаката против насиља дали свој креативни допринос у обележавању овог важног датума.

3. Март 2021.

Настава физичког васпитања

Набављени столови за стони тенис

У духу свих препорука које смо добили од Министарства просвете ради спречавања ширења вируса Covid-19 наша школа је наставу физичког васпитања организовала на примерен начин. Обезбедили смо 8 столова за стони тенис и тиме нашим ученицима омогућили да несметано реализују наставу и да буду активни уз поштовање свих прописаних мера заштите од вируса Covid-19.

17. Октобар 2020.

Донација

Донирана опрема од стране компаније Vita ELKO

Као и претходних година, компанија Vita ELKO, компанија која се бави производњом и дистрибуцијом електронских компоненти и опреме, донирала је значајну количину материјала нашој школи. Материјали и компоненте су већ стигли у кабинете практичне наставе, где ученици и наставници раде вежбе у реалним условима са компонентама и материјалима који се уграђују у разне уређаје.

И овом приликом се захваљујемо компанији са искреном жељом да се ова сарадња настави.

23. Септембар 2020.

Индивидуални пријем родитеља

Отворена врата

Због ванредне ситуације изазване вирусом COVID 19, пријем родитеља у школи се неће организовати до даљњег. Пријем родитеља ће се одржавати када се стекну услови за то. Родитељи ће бити накнадно обавештени о терминима пријема родитеља код свих предметних наставника.Све неопходне консултације са одељењским старешинама могу обављати путем електронске поште и телефоном.

18. Септембар 2020.

Ученик генерације

Најбољи ученици генерације 2001.

На основу предлога комисије за избор ученика генерације, Наставничко веће је на седници одржаној 12.06.2020.г., прогласило Ању Јовић , ученицу IV-4 одељења за ученика генерације, у школској 2019/20.години.


Према извештају Комисије, похвала за најбољег ученика образовног профила Администратор рачунарских мрежа, додељена је Душану Зељковићу, ученику IV-1 одељења, а похвала за најбољег ученика образовног профила Електротехничар рачунара, додељена је Надици Божанић, ученици IV-5 одељења.
Свим нашим ученицима од срца честитамо и желимо им пуно успеха на предстојећем упису!

2. Јул 2020.

Обавештење Министарства просвете

Настава на даљину због тренутне епидемиолошке ситуације

17. Март 2020.

ЕТШ ,,Земунˮ на Сајму средњих школа

Електротехничка школа ,,Земун" представила се матурантима земунских основних школа.

Другу годину заредом, у галерији Канцеларије за младе Градске општине Земун, 28. фебруара одржан је Сајам средњих школа, намењен будућим средњошколцима. Посетиоци су се упознали с условима уписа и доступним образовним профилима средњих школа са територије општине Земун, кроз разговоре с ученицима, наставницима и представницима управе школа. Велики број земунских матураната и њихових родитеља показао је интересовање за услове уписа на различите образовне профиле Електротехничке школе ,,Земунˮ. На нашем штанду посетиоце су дочекивали ученици, наставници и стручни сарадници, од којих су добили све потребне информације о томе зашто је наша школа одличан избор за њихов наставак школовања.

1. Март 2020.

Општински ниво такмичења ,,Књижевна олимпијадаˮ

Ученици ЕТШ ,,Земунˮ на такмичењу из књижевности.

Општински ниво такмичења ,,Књижевна олимпијадаˮ за општине Земун и Нови Београд одржано је 29. фебруара у средњој школи ,,Политехника – школа за нове технологијеˮ. На такмичењу су, заједно с другим ученицима земунских и новобеоградских гимназија и средњих стручних школа, учествовали и ученици наше школе: Милица Поповић, Михаило Мицић (први разред), Немања Томић, Стефан Раичевић (други разред), Миња Вујачић, Страхиња Винчић, Небојша Елчић (трећи разред) и Ања Јовић (четврти разред), које су за такмичење припремали професори српског језика и књижевности, Нада Ђурић и Срђан Гагић. Ученица 3-3 одељења Миња Вујачић освојила је треће место и пласирала се на окружни ниво такмичења. Честитамо!

1. Март 2020.

Прослава Светог Саве

Пригодним програмом обележена школска слава

У понедељак, 27. јануара, ученици и наставници наше школе пригодним програмом обележили су школску славу Светог Саву, која се традиционално прославља у школама широм Србије. Химну Светом Сави извео је гостујући женски хор Медицинске школе ,,Надежда Петровић” из Земуна, а присутним наставницима, ученицима, родитељима и гостима обратио се и директор школе, Ђурађ Бањац. Након освешћивања колача и жита, изведена је представа ,,Пупин на школској славиˮ, коју су заједно са наставницима српског језика и књижевности Марином Ристановић, Срђаном Гагићем и Радмилом Видовић и наставником верске наставе Драганом Симикићем припремили ученици наше школе.

Представа ,,Пупин на школској славиˮ настала је према адаптацији и доради истоименог текста Љиљане Перишић Бурсаћ. У представи је приказана светосавска свечаност у једној средњој школи, на којој су међу званицама и бројне знамените личности српске и светске уметности, науке и црквени великодостојници, попут књижевнице Исидоре Секулић, нобеловца Исидора Рабија, песника Јована Јовановића Змаја, владике Николаја и других, а као специјални гост појављује се Михајло Пупин. Текст садржи бројне занимљиве чињенице из живота овог великог научника, повезујући његов животни пут и прегалаштво на пољу науке, са личношћу и деловањем Светог Саве.

Лик Михајла Пупина надахнуто је на сцени изнео ученик 4-6 одељења Михајило Гашевић, а у осталим улогама нашли су се ученици: Матија Шаренац 1-1, Димитрије Митровић 4-5, Павле Бресјанац 1-6, Немања Елчић 3-3, Бранислав Јеремић 4-5, Стефан Батинић 1-6, Зорана Симић 2-7, Ђорђе Арсић 1-1, Урош Лепојевић 2-7, Марко Ласан 4-5, Андрија Андрић 1-6, Михаило Златковић 2-6. Музичку подршку пружили су Матеја Сарић 3-1, клавијатура, Енис Бахтјаревић 2-7, гитара и Филип Здравковић 3-1, гитара, а у току припрема приредбе помагали су нам ученици Лука Живковић 4-5, Татјана Крстић 4-6, Вук Ђукић 3-3, Филип Бркић 3-3, Садри Бериша 2-6 и Марко Перић 2-6, као и колегинице Милица Милановић, Маријана Луковић и Мирјана Ђуришић.

29. Јануар 2020.

Посете позоришту

Драмски класици на београдским позоришним сценама

Током првог полугодишта ове школске године, ученици и професори Електротехничке школе ,,Земунˮ погледали су неколико одличних позоришних представа: ,,Важно је звати се Ернестˮ и ,,Сумњиво лицеˮ у Народном позоришту, као и представу ,,Ујка Вањаˮ у Југословенском драмском позоришту. Избор представа у складу је са интересовањима ученика, наставним програмом и актуелним позоришним репертоаром. Ученике желимо да упознамо како са савременим читањима књижевних и позоришних класика, тако и са новим тенденцијама у театру и текстовима савремених драмских писаца. Важно нам је да наши ученици поред стручног знања, из школе понесу добре навике и љубав према позоришту с надом да ће оно у будућности бити место на којем ће увек проналазити садржаје који ће задовољити њихове потребе за културом и позивати их да критички промишљају свет око себе. Велико интересовање ученика уверава нас да смо на добром путу, те се радујемо новим представама које нас чекају већ од фебруара.

28. Јануар 2020.

Првенство просветних радника у шаху

Професорка Галина Бојовић освојила прво место

Галина Бојовић, професор математике у Електротехничкој школи ,,Земунˮ освојила је прво место на Првенству просветних радника Србије у шаху ,,Проф. др Љубомир Љуба Протићˮ, у категорији шахисткиња. Првенство је организовао Завод за унапређење образовања и васпитања Републике Србије. Професорка Бојовић шахом се бави дуги низ година, а између осталог годинама уназад учествује у организацији хуманитарних шаховских турнира у нашој школи. Честитамо!

28. Јануар 2020.

Три медаље за Марка Бањанина

Успеси нашег ученика на првенствима у пливању

У Кикинди је од 13. до 15. децембра одржано Државно првенство у пливању за јуниоре, на којем је учествовало преко 350 учесника из 42 пливачка клуба Србије. Ученик 1-1 одељења наше школе, Марко Бањанин, остварио је сјајан успех, освојивши златну медаљу у категорији 4х50m слободно (мушкарци) и бронзану медаљу у категорији 4х50m мешовито (мешано). Неколико дана касније, 17. новембра, на Првенству Београда у пливању за ученике основних и средњих школа, које је одржано на базену 25.мај, освојио је златну медаљу у категорији 100 метара делфин стилом. Марко је један од успешних спортиста који похађају Електротехничку школу ,,Земунˮ, која је између осталог препознатљива и по подршци коју пружа својим ученицима на њиховом путу до значајних спортских резултата.

20. Децембар 2019.

Европска недеља предузетништва

Ученици одељења 3-3 посетили Европску недељу предузетништва

9. и 10. децембра у Комбанк дворани обележена је Европска недеља предузетништва под називом Meet Startup, уз бројне радионице, панеле и представљање најбољих пракси домаћих предузећа. Организатор догађаја била је Регионална агенција за развој и европске интеграције Београд.

Ученици су имали прилику да чују успешне предузетничке приче које су се развиле користећи финансијске и нефинансијске механизме подршке регионалног и националног нивоа. Кроз лична искуства млади предузетници покушали су ученицима да приближе пут којим се пролази приликом покретања стартап компанија, а тема једног од панела била је Млади и предузетништво. Првог дана организован је и сајам компанија на којима су изложени производи из домена прерађивачке, текстилне и дрвне индустрије, а ученици су имали могућност да постављају питања и испробају неке од производа.

13. Децембар 2019.

Велики спортски успех Надице Божанић

Сребрна медаља на Европском првенству

Ученици и професори Електротехничке школе ,,Земунˮ ових дана радују се заједно са свим љубитељима спорта у Србији. Европско првенство олимпијских дисциплина одржано у Даблину донело је четири медаље српским репрезентативцима у теквондоу, међу којима је и матуранткиња Електротехничке школе ,,Земунˮ, теквондисткиња Надица Божанић, која је до финала дошла победама против такмичарки из Француске, Велике Британије и Русије, освојивши сребрну медаљу у финалној борби против хрватске представнице Дорис Поле. Са медаљама су се из Даблина вратили и Тијана Богдановић (злато), Милица Мандић и Будимир Кривокућа (бронза). Овим поводом, Надичин тренер је за ,,Спортски журналˮ изјавио је да се од тренутка кад је као девојчица почела да тренира теквондо, видело да ће постићи велики успех и да вишегодишњи труд сада даје врхунске спортске резултате.

Богдановићева, Божанић, Кривокућа, Мандић (Фото: ТКД Галеб)
4. Децембар 2019.

Пројекат ,,ФОН Хакатон"

Пројекат студената ФОН-а представљен ученицима наше школе.

Прошле седмице ученицима Еелектротехничке школе ,,Земунˮ представљен је пројекат Удружења студената информатике ,,ФОНИСˮ и Истраживачко-развојног центра Факултета организационих наука под називом ФОН Хакатон, који се са великим успехом организује последњих шест година. На Хакатону се тимови сачињени од младих старости од 16 до 26 година, средњошколаца и студената из Србије и региона, такмиче у реализовању сопственог софтверског решења, уз помоћ технологије по избору и уз подршку ментора.

Седми по реду ФОН Хакатон има за циљ да подстакне младе људе да примене своје знање у решавању конкретних примера из пословне праксе. Учесници ће имати прилику да стекну корисна искуства, која ће им бити од великог значаја за напредак у каријери и професионалном усавршавању.

5. Новембар 2019.

Хуманитарни турнир

Ученици и професори организовали хуманитарни турнир за ученицу наше школе.

У петак, 18. октобра, на спортском игралишту Електротехничке школе ,,Земунˮ одржан је хуманитарни спортски турнир у кошарци и фудбалу, с циљем прикупљања средстава за куповину лаптопа ученици наше школе, Маши Ивановић, која болује од церебралне парализе. Хуманитарној акцији се одазвао велики број ученика, али и професора, који су учествовали у организовању и координацији турнира. Тим професора ЕТШ ,,Земунˮ одиграо је ревијални фудбалски меч против професора Медицинске школе ,,Надежда Петровићˮ, победивши резултатом 4:2. Најбољи резултат у кошарци остварилa је екипа одељења 2-6, а у фудбалу екипа 3-5.

20. Октобар 2019.

Гостовање у основној школи "Михајло Пупин"

Представа ,,Има данаˮ изведена пред земунским основцима.

Екипа представе ,,Има данаˮ гостовала је 17. октобра у основној школи ,,Михајло Пупинˮ у оквиру културно-едукативног програма ,,Четвртком у Пупинуˮ. Ово је било друго извођење представе пред одушевљеним ученицима, родитељима и наставницима. Успешно гостовање и топле реакције публике показују да су тимски рад и креативност ученика најбољи промотери наше школе.

20. Октобар 2019.

Прослава дана школе уз представу ,,Има дана"

Нова представа ученика Електротехничке школе ,,Земунˮ о великанима српске књижевности 18. и 19. века изведена је на приредби поводом Дана школе.

Поводом прославе Дана школе, ученици Електротехничке школе ,,Земунˮ, заједно с професорима српског језика и књижевности Марином Ристановић, Радмилом Видовић и Срђаном Гагићем и професорком ликовне културе Маријаном Луковић, реализовали су и извели представу ,,Има данаˮ, засновану на тексту ,,Разговори под липомˮ. Овај комад у једној скадарлијској кафани окупља најзначајније личности српске књижевности и културе 18. и 19. века: Доситеја Обрадовића, Вука Караџића, Петра Петровића Његоша, Бранка Радичевића, Јована Јовановића Змаја, Ђуру Јакшића, Лазу Костића, Јакова Игњатовића, Милована Глишића, Лазу Лазаревића, Радоја Домановића, Стевана Сремца, Сима Матавуља, Бранислава Нушића и Војислава Илића, као и највеће музе српског романтизма – Мину Караџић и Ленку Дунђерски. Кроз њихове разговоре представљена је цела културна историја Срба, обележена сеобама, ратовима, политичким притисцима, али и поезијом, љубављу и оштром сатиром. Спајајући едукативни карактер текста са топлим хумором, ученици су уз помоћ својих професора успели да оживе српске писце и приближе их публици.

У представи су глумили ученици: Димитрије Митровић из одељења 4-5, Немања Сељишта 2-7, Леонардо Шашић Вучинић 4-5, Марко Ласан 4-5, Лука Живковић 4-5, Бранислав Јеремић 4-5, Михаило Гашевић 4-6, Милан Читлучанин 2-6, Марко Перић 2-6, Стефан Батинић 1-6, Андрија Андрић 1-6, Михаило Златковић 2-6, Матија Шаренац 1-1, Урош Лепојевић 2-7, Павле Бресјанац 1-6, Татјана Крстић 4-6 и Зорана Симић 2-7.

За музички део представе били су задужени: Матеја Сарић 3-1, Садри Бериша 2-6, Енис Бахтјаревић 2-7, Филип Бркић 3-3, Филип Здравковић 3-3, Милош Ристић 2-2 и Илија Стефановић 2-7, а фолклорну тачку извели су: Анђелина Јеленић 2-4, Анђела Малиновић 2-3, Момчило Николић 3-6, Вук Ђукић 3-3, Марко Перић 2-4 и Раде Крунић 2-1.

20. Октобар 2019.

Прво место на општинском такмичењу у кошарци

Ученици наше школе победници турнира у кошарци за ученике земунских средњих школа

Школска година почела је лепим вестима о спортским успесима наших ученика. Ученици су, предвођени професором Срђаном Лукачем, учествовали на спортском турниру у оквиру пројекта ,,Школски спорт” и освојили прво место у категорији кошаркаша.

Такмичење је одржано 19. и 20. септембра у хали ,,Граовац” у Батајници, а такмичило се око 150 ученика и ученица свих земунских средњих школа.

Тим Електротехничке школе Земун у финалу је остварио убедљиву победу над тимом Средње школе за информационе технологије ITHS, чиме се наша школа пласирала на градско такмичење.

Победничку екипу чинили су: Срђан Костић (одељење 1-4), Лазар Станић (1-6), Алекса Давидовић (2-1), Стефан Раичевић (2-3), Матиjа Жужић (2-5), Јован Клинцов (2-6), Видан Дроњак (2-7), Вељко Радусиновић (2-8), Петар Живојиновић (3-6), Јован Петровић (2-5) и Лазар Добрић (3-6). Ученик Петар Живојиновић награђен је и као најбољи играч турнира. Честитамо!

26. Септембар 2019.

Завршен упис

Слика преузета са сајта Министарства просвете

Завршен је упис за школску 2019/20. годину. И ове године су попуњена сва места у првом уписном кругу. Свим првацима желимо добродошлицу и успех у предстојећој години.
Сва даља упутства ће бити благовремено објављена на сајту школе.

7. Јул 2019.

Избор ученика генерације

Наставничко веће Електротехничке школе "Земун", на редовној седници, која је одржана 07.06.2019.године, на предлог Комисије за избор ученика генерације, једногласно је изабрало Репац Петра, ученика 4-2, смер Електротехничар информационих технологија као ученика генерације. Најбољи матуранти по образовним профилима су: Милан Кондић, 4-1, администратор рачунарских мрежа, Душан Поповић, 4-4, електротехничар рачунара и Кристијан Ђурђев, 4-5, електротехничар аутоматике. Свим ученицима честитамо од срца и желимо им пуно успеха у даљем школовању.

Зовем се Петар Репац и рођен сам 4.10.2000 у Београду.
Пре уписа у ЕТШ „Земун“, завршио сам ОШ „Сава Шумановић“ у Земуну са одличним успехом и Вуковом дипломом. Као одличан ученик у ЕТШ „Земун“, учествовао сам на више семинара рачунарства у Истраживачкој станици Петница (ИСП) од фебруара 2016. до августа 2018. Полазник сам Центра за таленте „Београд 1 – Земун“ од 2015. до 2019. из области информатике и математике са више успешно завршених пројеката и резултата на такмичењима. Такође сам активни члан Џудо клуба „Ушће – Нови Београд“ од своје седме године.

14. Јун 2019.

Наши ученици на Сајму науке и технике

Наши ученици имали су задовољство да у оквиру Сајма науке и технике, и симпозијума WORLD MINDS, (Светски умови) уживо посматрају лет британског иноватора Ричарда Браунинга у млазном оделу на Ади, 22 маја. JET SUIT (летеће млазно одело) је резултат најнапреднијих технологија из области аеронаутике и трајао је 4. минута, што је напредак у односу на почетних 10 секунди.

29. Мај 2019.

Ученици наше школе на такмичењу из енглеског језика

Међународно такмичење из страних језика у Београду

Ученици Електротехничке школе "Земун" представили су се по први пут на Седмом међународном такмичењу из страних језика, у организацији међународног едукативног центра ,Wilkommen, које је одржано 18. маја 2019. године у Београду. На такмичењу су учествовали ученици Андреј Станковић, Богдан Миленковић и Александра Тица из одељења I-2, Зорана Симић из I-7, Никола Вешковић из III-1 и Милош Голубовић и Бојана Јевтић из IV/4, заједно са ученицима других школа из Србије, Босне и Херцеговине, Хрватске, Македоније, Мађарске и Румуније. Ученике је за такмичење припремала професорка енглеског језика, Тамара Петровић.

22. Мај 2019.

Успех наших ученика на такмичењу Центра за таленте

И ове године, у нашој школи је одржано регионално такмичење Центра за таленте Београд 1 -Земун.

Под менторством професора Ћурчин Реље, учешће наших ученика из области информатике пропраћено је добрим резултатима и пласманом на републичко такмичење, и то:

 • Петар Репац, IV-2 (1. место)
 • Павле Репац, I-4 (2. место)
 • Михаил Панагиотопоулос, IV-3 (3. место)
 • Дарко Кендрић, IV-3 (3. место)

Желимо нашим ученицима добар успех на предстојећем такмичењу!

13. Мај 2019.

Ученици наше школе на свечаној академији

Академија поводом осамстоте годишњице аутокефалности Српске православне цркве на Православном богословском факултету

Ученици наше школе заједно са професором верске наставе Драганом Симикићем били су 14. априла учесници свечане академије у великом амфитеатру Православног богословског факултета Универзитета у Београду, коју је, у оквиру Седмице богословља као смотре стваралаштва ученика средњих школа, организовао Одбор за Верску наставу Архиепископије београдско-карловачке.

Учесници академије били су ученици београдских школа, који су својим трудом и талентом, а уз помоћ својих вероучитеља и професора, показали најлепши начин за неговање духовности и традиције. У музичком делу програма духовне песме изводили су ученици Прве, Четврте и Четрнаесте београдске гимназије, као и хор Богословије Светог Саве, славећи дух православља, али и заједништва. Један од најупечатљивијих делова програма биле су беседе које су говорили ученици Наталија Пауновић, Ангелика Јокић и Огњен Анђелковић, а којима су показали да вредности као што су борба за истину, част и слободу, и даље имају своје место међу младим људима и да их препознају као важне.

С поносом издавајамо програм који су за ову прилику извели ученици наше школе. Њихов задатак је био да на сцени амфитеатра прикажу драму посвећену стицању аутокефалности СПЦ и крунисању Стефана Првовенчаног. Текст посвећен најзначајним тренуцима српске средњовековне државе, као и самом почетку Српске православне цркве, написао је и, са професорком Марином Ристановић, режирао вероучитељ Драган Симикић. Ученици су озбиљним приступом својим ликовима и осећањем за сценски покрет, уз одличну инструменталну музичку пратњу показали да су дорасли овом задатку. С великим задовољством наводимо имена оних који су учествовали у представи: Небојша Елчић као Свети Сава, Петар Репац као Стефан Првовенчани, Вања Сентић као краљица Ана, Богдан Мирковић као цар Теодор Ласкарис, Вук Ђукић као слуга на двору цара Теодора, Никола Милосављевић као слуга Стефана Првпвенчаног, Дарко Антић као монах, музичари Филип Бркић, Филип Здравковић, Север Трифуновић и Матеја Сарић. На крају представе наши ученици добили су велики, заслужен аплауз и похвале којима се и ми придружујемо.

24. Април 2019.

Акција добровољног давања крви

Ученици и професори заједно у хуманој акцији давања крви

Ученици и професори наше школе учествовали су у акцији добровољног давања крви која је организована 11. априла у свечаној сали школе. Одзив ученика, који су са 18 година по први пут у могућности да добровољно дају крв, био је велики, а један од циљева акције је управо буђење свести код младих људи о значају овог чина. Свест код младих о друштвено одговорним активностима и хуманим вредностима непрестано се развија што показује податак да посебан значај међу добровољним даваоцима крви у Србији има студентска популација.

Наши ученици су истакли како су свесни да давањем крви могу да спасе животе и да ће се и у будуће одазивати акцијама. Захваљујући трансфузији крви и крвних деривата у целом свету спасавају се сваке године милиони живота. Пацијентима се на овај начин продужава или обезбеђује дужи и квалитетнији живот.

15. Април 2019.

Посета позоришту

,,Госпођа министаркаˮ у Установи културе ,,Вук Стефановић Караџићˮ

Ученици и професори Електротехничке школе ,,Земунˮ на сцени Установе културе ,,Вук Стефановић Караџићˮ гледали су представу ,,Госпођа министаркаˮ позоришта ,,Бошко Бухаˮ. Одлазак на представу организован је као поклон Школе ученицима који су учествовали у стварању и реализацији школских приредби, као и ученицима који су постигли запажене резултате на такмичењу из књижевности. ,,Госпођа министаркаˮ је само један у низу позоришних комада које смо заједно гледали, стварајући код ученика позитивну навику укључивања у културни и уметнички живот Србије, као и љубав према позоришту.

Актуелност Нушићевог текста, одличан глумачки ансамбл предвођен Гораном Јевтићем у улози Живке, маштовити костими и сценографија, пружили су сјајну забаву и измамили осмехе како ученика тако и наставника, али и отворили питања о томе зашто се за готово сто година мало тога суштински променило у нашем менталитету и нарави. Гледање Нушићевог комада на сцени, у савременом тумачењу, уједно је на најбољи начин показало ученицима зашто у оквиру обавезне школске лектире читамо Нушићева дела и зашто га сматрамо не само највећим српским комедиографом, већ и најбољим познаваоцем нашег менталитета.

15. Април 2019.

Обучавање ученика завршних разреда средњих школа за потребе одбране земље

На основу Закона о војној, радној и материјалној обавези, иницијативе Министарства одбране за увођење одређених садржаја у школски систем и акта Министарства просвете, науке и технолошког развоја, припадници Регионалног центра Министарства одбране Београд, реализовали су у нашој школи предавања из области одбране и безбедности, информативног карактера, у трајању од 90 минута.

Том приликом официри Министарства одбране нашим ученицима завршних разреда говорили су о следећим темама:

 • Место , улога и задаци Војске Србије у систему безбедности и одбране Републике Србије.
 • Војна обавеза у Републици Србији
 • Радна и материјална обавеза у Републици Србији
 • Како постати официр Војске Србије
 • Како постати професионални војник
 • Физичка спремност – предуслов за војни позив

Ученици су са пажњом одслушали предавања, свесни чињенице да лична и колективна безбедност никада не сме да буде занемарена.

30. Март 2019.

Земунски сајам средњих школа

Електротехничка школа "Земун" представила се матурантима земунских основних школа.

У галерији Канцеларије за младе Градске општине Земун 15. марта одржан је први по реду Сајам средњих школа. Посетиоци су се упознали са условима уписа и доступним образовним профилима средњих школа са територије општине Земун, кроз разговоре с ученицима, наставницима и представницима управе школа. Велики број матураната и њихових родитеља показао је интересовање за упис у Електротехничку школу "Земун", на чијем штанду су их дочекивали ученици и наставници школе, као и директор и педагог, од којих су добили све потребне информације и позив да нас посете и увере се зашто је наша школа одличан избор за њихов наставак школовања.

18. Март 2019.

Општински ниво такмичења "Књижевна Олимпијада"

Ученици ЕТШ ,,Земун” постигли сјајне резултате на општинском такмичењу из књижевности.

На општинском нивоу такмичења из књижевности ,,Књижевна олимпијада” за ученике гимназија и средњих стручних школа, које је одржано у Саобраћајно-техничкој школи у Земуну, учествовало је 16 ученика наше школе. По броју ученика били смо најбројнија средња школа у Земуну и једна од најбројнијих у Београду, а нису изостали ни резултати. Иако су ученици Електротехничке школе ,,Земун” познати као успешни спортисти, а стручни предмети чине фокус њихових интересовања, посвећен рад с професорима књижевности и матерњег језика резултирао је великим бројем заинтересованих ученика као и добрим резултатима на самом такмичењу.

Из првог разреда на ,,Књижевној олимпијади” учествовали су: Лука Крсмановић, Анђела Малиновић, Стефан Раичевић, Немања Томић (I-3), Ања Божовић, Јелена Мирановић (I-4), Зорана Симић (I-7), Петар Радоја (I-8); из другог разреда: Страхиња Винчић, Миња Вујачић, Небојша Елчић (II-3), Анђела Бабић, Александар Дићко, Милош Попара, Катарина Стефановић (II-4) , из трећег разреда: Димитрије Митровић (III-5). Ученике су припремали и водили професори српског језика и књижевности: Радмила Видовић, Гордана Граић Славуљ, Нада Ђурић и Срђан Гагић.

Са такмичења смо се вратили са освојеним првим местом у категорији првих разреда. Ученица I-3, Анђела Малиновић освојила је максималних 20 поена и заједно са Стефаном Раичевићем пласирала се на наредни ниво такмичења. Пласман на окружни ниво такмичења освојили су и ученици другог разреда: Анђела Бабић, Александар Дићко и Милош Попара, a запажен резултат оствариле су и ученице Миња Вујачић и Катарина Стефановић.

15. Март 2019.

Стручно усавршавање

Наставници српског језика и књижевности на 60. Републичком зимском семинару.

Док су се ученици одмарали од школских обавеза, наставници су, као и сваке године, зимски распуст посветили стручном усавршавању. Колеге из стручног актива српског језика и књижевности похађали су шездесети по реду Републички зимски семинар у организацији Друштва за српски језик и књижевност. Током тродневног трајања Семинар је обухватио низ предавања из свих области предмета али и друге садржаје, као што су сусрети с писцима и књижевним критичарима. Гост овогодишњег Семинара био је најзначајнији савремени српски драмски писац, Душан Ковачевић, док су предавања држали професори и асистенти Филолошког факултета у Београду, Филозофског факултета у Новом Саду, Филолошко-уметничког факултета у Крагујевцу као и колеге наставници. На Семинару су најављени распореди и садржаји такмичења у школској 2018/19. години, а наставници су упознати и са свим планираним активностима Друштва у 2019. години.

26. Фебруар 2019.

Прослава Светог Саве

Ученици и наставници наше школе обележили школску славу.

Електротехничка школа ,,Земун'' у недељу 27. јануара прославила је Светог Саву, школску славу која се традиционално обележава у школама широм Србије. Након освешћивања колача и жита, изведен је пригодан културно-уметнички програм који су, заједно са наставницима, припремили ђаци наше школе.

Директор школе, Ђурађ Бањац, подсетио је присутне госте, бивше и садашње наставнике, ученике и родитеље на значај Светог Саве у историји српске културе и образовања, истичући његову спремност да се одрекне племићког и посвети духовном животу и просвећивању српског народа.

Химну Светом Сави извео је гостујући женски хор Медицинске школе ,,Надежда Петровић” из Земуна, а ученици наше школе извели су представу по тексту професора верске наставе, Драгана Симикића, написаном поводом 800 година од стицања аутокефалности Српске православне цркве. У представи су приказани Савина борба за самосталност Цркве и крунисање Стефана Првовенчаног у манастиру Жичи.

У реализацији представе учествовали су и професори српског језика и књижевности, Марина Ристановић и Срђан Гагић, док је у изради костима ђацима помогла професорка ликовне културе и уметности Маријана Луковић. Лик Светог Саве одиграо је ученик другог разреда Немања Елчић, а у осталим улогама били су ученици других и четвртих разреда наше школе: Богдан Мирковић, Петар Репац, Вања Сентић, Вук Ђукић, Милош Крговић, Милош Кардаш и Дарко Антић.

Фолклорну тачку припремили су Анђелина Јеленић, Анђела Малиновић, Љубица Тодоровић, Момчило Николић, Александар Малиновић, Никола Брадоњић, Никола Глишић и Вук Ђукић, предвођени професоркама Милицом Милановић и Миленом Чорлијом, a за музички део програма били су задужени Матеја Сарић – клавијатура, Север Трифуновић – виолина, Филип Здравковић – гитара и Филип Бркић – тромбон.

31. Јануар 2019.

Надица Божанић, најбољи млади спортиста Србије

Олимпијски комитет Србије прогласио најбоље спортисте у 2018. години.

Олимпијски комитет Србије традиционално је прогласио најбоље спортисте у години која је иза нас. Свечана додела признања уприличена је у Дому Народне скупштине крајем децембра 2018. године. Новак Ђоковић, први тенисер света и најбоља одбојкашица света, Тијана Бошковић, проглашени су за најбоље спортисте Србије у протеклој години, а теквондисткиња Надица Божанић, после јуниорске титуле шампиона света и освојеног сребра на Олимпијским играма за младе, проглашена је за најбољег младог спортисту.

Тим поводом директор наше школе уручио је Надици поклон сат, изражавајући заједничко задовољство и понос, као и подршку коју школа и професори пружају ученицима у постизању личних успеха. Надица се захвалила свима на спремности да јој изађу у сусрет како би, поред сјајних спортских резултата, савладала и градиво, истичући да су јој образовање и успех у школи веома важни.

21. Јануар 2019.

Трибина "Спречимо насиље"

Канцеларија за младе Града Београда 29. октобра 2018, са почетком у 14 часова, усали Скупштине града Београда je организoвала трибину „Спречимо насиље“. На питања и дилеме о вршњачком насиљу са психолошког, педагошког и правног аспекта одговоре су дали Марија Ранђеловић, др педагогишких наука, Неђо Јовановић адвокат и народни посланик и Емина Бековић из Министарства трговине, туризма и телекомуникације. Неколико матураната наше школе су са психологом присуствовали овој трибини.

1. Новембар 2018.

Матурска екскурзија

Погледајте доживљаје наших четвртака са матурске екскурзије

Екскурзије су одувек биле посебни моменти школског живота, а матурска екскурзија је посебан моменат у животу уопште. То није само путовање, то је метафора - младости, енергије, ведрине, метафора отвореног духа и ума. На такво путовање кренули су и ученици Електротехничке школе "Земун" са својим разредним старешинама и наставницима. Братислава, Праг, Дрезден и Беч била су наша одредишта. Уз много музике и смеха и са очима пуним различитих слика, путовали смо из једног града у други. Ниста није могло да изневери наша очекивања - киша, повремени застоји на путу, хладно време... Све је било неприметно у поређењу са новим искуствима која су нам пружали градови Северне Европе. Тргови, палате, галерије истакнутих сликара и уметника, музеји, катедрале али и дискотеке и забавни парк, само су делићи тог магичног калеидоскопа који смо стрпали у џеп као драгоцену успомену. Упознавање са другим културама и традицијама подразумевало је и свакодневне шетње широким улицама и булеварима дуж којих смо могли да пробамо аутентичне слаткише, пиво, кобасице али и да фотографишемо другачије амбијенте и дух европских градова. Свако је имао свој утисак, али смо сигурни да су сви ти градови тих пет дана били богатији за осмехе, лепоту и енергију једне генерације из Земуна која је своје најлепше доживљаје и моменте забележила фотографијама што вам доносимо у прилогу...

25. Октобар 2018.

Сјајан резултат

Надица Божанић освојила сребро на Олимпијским играма младих у Буенос Ајресу!

Репрезентативка Србије у теквонду, ученица наше школе, Надица Божанић, освојила је сребрну медаљу у категорији до 63 килограма на Олимпијским играма младих које се одржавају у Буенос Ајресу у Аргентини.

Две бронзе отишле су у руке Италијанке Ћенамо Асунте и Мексиканке Солтеро Гарсије.
Надица је у својој првој борби убедљиво савладала Хрватицу Луцију Доминиц резултатом 13:7, а након тога у полуфиналу и Италијанку Ћенамо Асунту резултатом 16:4.
Боља од Надице у финалу је ипак резултатом 23:17 била Иранка Валинејад Јалда која је на крају дошла дошла до златне медаље.

Напомињемо да је Душан Божанић, Надичин брат, на истом такмичењу за мало остао без медаље и верујемо да је пред њима још много такмичења, медаља и признања. Честитамо им на великом успеху!

"Биће ми велика част што ћу након освајања медаље имати прилку да носим заставу наше земље на церемонији затварања Игара. Надам се да ћу и у будућности успети да оправдам указано поверење. Буенос Ајрес је био сјајно искуство. Веома ми се свидела атмосфера и у селу и уопште на Играма. Упознали смо пуно нових пријатеља из свих крајева света и стекли смо нова искуства. У нашем тиму је владала сјајна атмосфера и бодрили смо се међусобно све време. Круна Игара за мене је свакако медаља коју сам освојила. Остаће ми у дивном сећању ово такмичење, а сада ми је жеља Токио, иако верујем да су ми мале шансе трудићу се да скупим бодове. Ако не буде Токио спремаћу се за Париз", рекла је Надица Божанић.

18. Октобар 2018.

Олимпијска породица

Надица и Душан Божанић, ученици наше школе ће представљати Србију на Олимпијским играма младих

Надам се да ће наши млади спортисти имати добре и квалитетне услове на такмичењима у Буенос Ајресу, да ће се дружити, размењивати искуства и да ће им то лепо сећање бити подстрек и мотив да још више тренирају како би се попели на наш балкон, где наши најуспешнијих спортисти прослављају успехе и медаље са грађанима Београда и целе Србије, рекао је данас помоћник градоначелника Андреја Младеновић на свечаности „Олимпијска породица” у Старом двору. Ова манифестација одржана је поводом учешћа тима Србије на трећим Олимпијским играма младих, које ће бити одржане од 6. до 8. октобра у Буенос Ајресу и где ће учестовати олимпијци из 205 држава.

Свечаности су присуствовали в.д. секретара за спорт и омладину Драгана Белојевић, државни секретар за спорт Предраг Перуничић, председник Олимпијског комитета Србије Божидар Маљковић и помоћник министра за спорт и омладину Дарко Удовичић.

Младеновић је подсетио да Београд има искуства у организацији оваквих такмичења и подсетио на одржавање Европских олимпијских игара на Ади Циганлији када су, како је рекао, постављени стандарди другим организацијама олимпијских циклуса младих.

Он је изразио наду да ће наши млади спортисти испунити поверење које им је дато и да ће учинити да се често чује српска химна и вијори српска застава.

– Ако то и не буде, сигурно је да сте ви нада српског спорта и сигурно је да ћемо вас и даље подржавати, као што смо то чинили до сада – закључио је Младеновић.

Државни секретар за спорт Предраг Перуничић је у свом обраћању истакао да је одлична сарадња између Министарства омладине и спорта, Секретаријата за спорт и омладину и Олимпијског комитета Србије дала одличне резултате тако да данас имамо 410 најбољих младих спортиста, који су поред тога и одлични ђаци, а од којих је 16 олимпијаца који ће представљати Србију у осам споротва.

Председник Олимпијског комитета Србије Божидар Маљковић рекао је да наши млади спортисти сада први пут улазе у олимпијску породицу и да је ово важан моменат у животу сваког од њих, као и у животу њихових породица, клубова у којима тренирају и школа које похађају.

Родитељима младих олимпијаца Божидар Маљковић је уручио признања за подршку, као и Министарству омладине и спорта и Заводу за спорт и медицину спорта Србије, који континуирано пружају подршку током припрема за такмичења.

Након свечаности, спортисти су отишли у заједнички камп на Кошутњаку, где ће у наредним данима имати редовне тренинге и низ радионица ради припреме за своје представљање у Буенос Ајресу.

21. Септембар 2018.

Бесплатан догађај посвећен девојкама у ИТ-ју

Дођите на догађај поводом Међународног дана девојака у ИТ-ју

Да ли сте креативне? Волите технологију? Уживате да стварате?

Ваше место је на ИТ догађају који ITAcademy организује за вас поводом Међународног дана девојака у ИТ-ју. Све заинтересоване девојке наше школе позване су да дођу последње суботе маја, 26. 5. у просторије ITAcademy, где ће вам се обратити успешне жене ИТ сектора наше земље.

ITAcademy жели да вас мотивише, охрабри и подстакне да изаберете ИТ као свој будући позив, јер тај сектор није искључиво резервисан за мушкарце. Девојке су тренутно траженије у овој области, јер је цео свет у потрази за женском перспективом у технологији. Осим тога, потреба за ИТ стручњацима из дана у дан све је већа, а познато је да стручњаци у овом сектору одлично зарађују. Будите међу онима које мењају свет!

Дођите да чујете све што вас занима о информационим технологијама, као и о могућности наставка школовања на некој од институција које покривају ИТ област. Упознајте се са женама које имају завидну каријеру у овој области и поставите питања како бисте разрешили дилеме које имате.

Како да се пријавим?

Због ограниченог броја места, физичко присуство је омогућено за 2 девојке по школи док је за све остале обезбеђена могућност онлине праћења догађаја – путем ливе стреама. Пријаву за присуствовање овом догађају и онлине праћење можете попунити на следећој страни. Редовно проверавајте свој емаил јер ће девојкама које буду изабране да присуствују овом догађају бити послато обавештење са свим детаљима.

Позивамо вас да се што пре потпуно бесплатно пријавите за присуствовање овом догађају јер је број места ограничен на 100 учесница.

Искористите ову изванредну прилику да се упознате са свим могућностима које вам пружа школовање и усавршавање у ИТ области и дођите да чујете приче оних жена које су успеле да остваре завидне ИТ каријере.

4. Маj 2018.

Пријем за шампионе

19. Април 2018.

Председник Градске општине Земун Дејан Матић угостио је 19. априла успешне земунске теквондо спортисте Надицу и Душана Божанића.

Повод је био историјски пласман земунских спортиста у оквиру Јуниорске теквондо репрезентације Србије која је недавно у Тунису учествовала на квалификацијама за Олимпијске игре младих 2018. и Светско јуниорско првенство.

На квалификацијама које су одржане у Хамамету, у пет мушких и пет женских олимпијских категорија учествовало је 438 такмичара из 111 замаља. У категорији f-63 kg Надица Божанић освојила је сребрну медаљу, а у категорији m-73кг Душан Божанић освојио је бронзану медаљу и тиме су се обоје квалификовали за Олимпијске игре младих (YOG) које ће се одржати у октобру у Буенос Ајресу.

Такође, у Хамамету је одржано и Светско јуниорско првенство на којем је учествовало 962 такмичара из 120 земаља у 10 мушких и 10 женских категорија. У категорији f-63 kg Надица Божанић освојила је златну медаљу, а у категорији m-68 kg Душан Божанић освојио је бронзану медаљу.

”Градска општина Земун ће помоћи у формирању спонзорског пула земунских привредника који су спремни да помогну најбољим спортистима, јер знају какво спортско благо има Земун”, рекао је председник Матић.

Надица (2001.) и Душан (2002.), двоје од троје деце породице Божанић, рођени су и живе у Земуну, у којем су похађали ОШ ”Лазар Саватић”, а сад иду у средњу Електротехничку школу ”Земун” и већ целу деценију тренирају у свом матичном клубу ТК ”Империум”, на челу са тренером Југославом Настасићем, дугогодишњи су чланови теквондо репрезентације Србије и освајачи бројних медаља на домаћим, балканским, европским и осталим међународним турнирима.

Велику подршку им пружа наставни колектив Електротехничке школе ”Земун” на челу са директором Ђурађем Бањцем и председником школског одбора Синишом Ерцеговчевићем.

Разговор са Миланом Новаковићем

IT недеља у нашој школи

20. Март 2018.

У оквиру ИТ недеље која се одржава у нашој школи, први из низа предавача јесте Милан Новаковић, заменик директора Мајкрософта за Србију. Одржао је одличну презентацију пред пуном салом, поделио са нашим ученицима искуства и дао им одличне савете. Ања Јовић и Татјана Крстић су, као чланови новинарске секције наше школе, добиле прилику да разговарају са њим и поставе питања, која ће вам, надамо се, бити занимљива. Разговор можете погледати овде.

IT и ти - остваримо наш потенцијал

IT недеља у нашој школи

20. Март 2018.

И ове године имамо задовољство да током једне недеље угостимо стручњаке из различитих компанија, факултета и организација, који долазе да наше ученике информишу о могућностима за наставак школовања, али и да им дају добре савете. Фирма која је добила част да отвори ову недељу јесте Мајкрософт, те смо данас имали задовољство да чујемо занимљиво излагање Милана Новаковића, заменика директора Мајкрософта за Србију. Доносимо вам распоред за наредне дане, са позивом свим заинтересованим ученицима, али и професорима, да присуствују.

 • Уторак: Унија послодаваца Србије, Рутпланет и Ендава
 • Среда: Факултет организационих наука
 • Четвртак: Оракл
 • Петак: Самсунг

Курс енглеског језика

03. Март 2018.

ITAcademy, као део компаније LINKgroup, обезбедила је за наше ученике бесплатан курс енглеског језика, са жељом да на тај начин пружи ђацима прилику да усаврше и унапреде своје знање, што ће им помоћи у даљем образовању и послу. Пет наших ученика ће имати прилику да похађа овај курс. Ученици који освоје поклон кôд са истим се могу пријавити овде . Захваљујемо се ITAcademy.

Са професорима пред извођење

Драмско-рецитаторска секција у позоришту

4. Фебруар 2018.

Вредан рад ученика и професора и њихов допринос културно-забавном животу школе и ове године награђени су на најлепши начин. У друштву професора, ученици су посетили Установу културе “ Вук Караџић” и гледали представу “Госпођа министарка”.

Лајање на звезде

Ученици драмске секције наше школе наступали у Медицинској школи

29. Јануар 2018.

Са задовољством вам представљамо још неке лепе и свечане тренутке који су обележили претходну годину. У петак, 8. децембра 2017. у Медицинској школи Нада Димић свечано је обележен Дан козметологије. Након ревијално-такмичарског дела, наступили су ученици Драмско-рецитаторске секције наше школе и извели делове представе Лајање на звезде и звездана прашина (премијерно изведене поводом Дана Електротехничке школе Земун). ,,Повезујући два непресушна извора инспирације, љубав и лепоту, показали смо лепоту и снагу стваралачког духа и позитивне енергије, те покренули сарадњу актива српског језика двеју суседних школа’’, са задовољством истичу професорке српског језика и књижевности Гордана Граић Славуљ и Душица Милић. У најлепшем светлу нашу школу представили су :


Глумци:
 • Александар Малиновић 3-1 (Михајло)
 • Наталија Јакушин 3-3 (Даница)
Музички део:
 • Алекса Херцег 3-1 (саксофон)
 • Дарко Кендрић 3-4 (бузуки)
Рецитатори:
 • Александар Деспотовић 1-4
 • Данило Страхињић 1-4
 • Данило Марковић 1-4
 • Анћела Бабић 1-4
 • Катарина Стефановић 1-4
 • Татјана Крстић 2-6
Прилог написале: Професорке српског језика и књижевности Гордана Граић Славуљ и Душица Милић

Нов кабинет

Самофинансирањем обезбеђени нови рачунари

13. Јануар 2018.

Са задовољством вам представљамо нов кабинет за предмете у којима је потребан индивидуалан рад ученика на рачунарима. Средства за опремање кабинета су добијена из ђачког динара, из кога је, овом приликом, одлуком Савета родитеља и Школског одбора одобрено 500.000 динара. Кабинет ће помоћи да наши ученици имају квалитетнију наставу, али и бољи распоред часова. Стога, захваљујемо се свим родитељима који су уплаћивањем ђачког динара помогли да њихова деца, али и још многе генерације које ће доћи, имају квалитетнију наставу.

Петница

Ученици ЕТШ "Земун" примљени у Петницу

6. Јануар 2018.

Истраживачка станица Петница завршила је обиман посао прегледа и селекције пријављених кандидата за образовне програме намењене средњошколцима у 2018.години. Добијено је око 1.500 пријава из око 270 средњих школа. Пристигле пријаве прегледао је Тим од 88 сарадника и руководилаца програма ИСП. Сваку пристиглу пријаву независно су оцењивала најмање четири члана овог Тима по стандардној методоогији која се примењује последњих петнаестак година. Ученици наше Школе: Петар Репац, Милан Акик, Симеун Кнежевић и Урош Крстић, одабрани су за семинаре ИС Петница на програмима рачунарства.

Караван „Дух младости“

2. Јануар 2018.

Завршна манифестација каравана „Дух младости“ одржана је у уторак 12.12.2017. у СЦ „Шумице“. Манифестација иначе промовише дуално и предузетничко образовање, спортске активности и волонтаризам. Својим присуством подршку Каравану упутили су министар просвете Младен Шарчевић, председник Привредне коморе Марко Чадеж, помоћник министра просвете за дуално образовање, Габријела Грујић и Мирјана Ковачевић, члан Привредне коморе Србије задужена за дуално образовање. Градски менаџер Горан Весић као и остали говорници у свом обраћању истакли су значај дуалног образовања и предузетништва. Ученици наше школе, смер електротехничара обновљивих извора енергије, са одељењским старешином, Цвијом Јеленковић и директором школе, Ђурађем Бањцем, присуствовали су поменутој манифестацији и на најбољи начин представили школу и потпуно нови смер у средњим стручним школама Србије.

Срећни празници

31. Децембар 2017.

Срећну и успешну Нову 2018. годину жели вам колектив Електротехничке школе „Земун“ !

Дан школе

18. Децембар 2017.

Крај године је и повод да се осврнемо на лепе тренутке и садржаје који су је обележили. Драмско-рецитаторска секција наше школе извела је још једну интересантну приредбу поводом Дана школе. У драмском оквиру приредбе актуелизовани су делови из популарног филма Лајање на звезде, а слике из школског живота обогаћене су музичким, рецитаторским и плесним наступима. Кроз забавне и лепршаве садржаје, послали смо и неколико порука о важности очувања језика, културе, образовања и моралних вредности. Инспирисани љубављу и дружењем које су ученици наше школе представили, настојали смо да пренесемо делић емоције нашим ученицима и њиховим родитељима.
Желимо вам срећне предстојеће божићне и новогодишње празнике!

Новине "Политика" о нама...

Ученици одељења смера електротехничар обновљивих извора енергије осванули у "Политици"

5. Децембар 2017.

Како се монтирају, демонтирају и одржавају соларни панели, на који начин је могуће сунчеву енергију користити за загревање воде, ветар, плиму и осеку за производњу струје, а пшеницу, уљану репицу и кукуруз прерадити у гориво за кретање аутомобила? Одговори на ова питања само су део градива о занимањима будућности, које од 1. септембра савладавају ђаци новоформираног дуалног одељења у ЕТШ „Земун”.

Фото: А. Васиљевић

Захваљујући њима ова београдска школа је, уз Средњу техничку школу „Михајло Пупин” из Куле, постала једина образовна установа у Србији у којој се први пут школују електротехничари обновљивих извора енергије. Министарство просвете, науке и технолошког развоја формирало је нови образовни смер на иницијативу привредника који су схватили да нашој земљи фале стручњаци већ у средњошколским клупама специјализовани за пројектовање, прављење и старање о уређајима који омогућавају производњу природних, обновљивих извора енергије, који ће кад-тад потиснути нафту, угаљ и земни гас.

Завирили смо у ово посебно одељење земунске стручне школе, а иза врата класично опремљеног кабинета дочекао нас осмех 31 стидљивог дечака. Не чуди онда што у разреду без иједне девојчице највише причају о аутомобилима и интересују се помоћу којих обновљивих извора енергије ће у будућности они да се крећу.

– У првој години ђаци имају само један уско стручан предмет, потрошачи и извори енергије, и немају праксу, односно дуалну наставу. Она се уводи од друге године, када ће имати четири практична часа, док је од треће године планирано да цео један дан, односно шест часова проводе у хидроелектрани или неком другом предузећу. Наши ученици су веома нестрпљиви и стално запиткују када ће да уче о ветропарковима, претварању сунчеве у топлотну енергију и возилима која се крећу помоћу горива насталих од кукуруза, односно такозване биомасе. Родитељи су можда и нестрпљивији па нас стално запиткују када ће и где да им почне дуална настава и на које стручне екскурзије ћемо да их водимо – објашњава Цвија Јеленковић, разредни старешина и професор електрогрупе предмета, и додаје да су ђаци најпажљивији када им на видео-биму приреди презентације ветрогенератора и „утробе” електрана, или прикаже кинеске плутајуће соларне колекторе који прекривају огромне површине океана.

Овај образовни профил формиран је тако да су сви предмети, колико је могуће, прилагођени обновљивим изворима енергије и областима које су у вези са њима.

– Часови енглеског језика, на пример, уско су специјализовани. Поред неколико лекција о општим стварима из живота, остале садрже стручне изразе на енглеском језику који ће им значити у будућем послу и односе се обновљиве енергетске изворе. Наши ђаци уче како се пројектују соларни панели и ветропаркови, али и ко производи најбоље делове за њих и како да процене најбољи однос квалитета и цене тих делова. То је оно за шта ће ови ђаци бити стручни, поред састављања, растављања и одржавања тих система и то су ствари за које их усмеравамо чак и на часовима енглеског језика – сликовито је објаснила Мирјана Ђуришић, професор електрогрупе предмета и чланица петочланог тима које је Министарство просвете овластило да постојећи план и програм прилагоди новоформираном средњошколском профилу.

Податак да је ово занимање будућности, био је главни разлог који је Новобеограђанина Марка Јовановића определило да се школује за електротехничара обновљивих извора енергије.

– Мислим да је поред школовања у сфери информационих технологија ово нешто што би могло да ми обезбеди сигуран посао, па сам се определио за овај смер, јер ме ИТ баш и не занима. Намеравам да упишем факултет који неће бити уско стручно повезан за обновљиве изворе енергије. Али мислим да је добро да за сваки случај имам и ово звање које ће бити јако цењено у будућности, јер никада се не зна шта она носи – истакао је Марко и додао да нестрпљиво ишчекује када ће учити о биомаси и соларној енергији.

Његов школски другар Василије Стојановић прижељкује да ово посебно одељење покрене Србију да постане прва земља у југоисточној Европи која ће обновљиве изворе енергије користити као главно гориво.

– Надам се да ће наше знање помоћи земљи да у будућности не зависи од туђих нафтовода и енергетских коридора. Србија има одличну енергију ветра и кошаве, која је невероватан обновљиви извор енергије, зато сматрам да би ускоро требало да имамо и своје ветрењаче – истиче Василије и додаје да ће и наставак његовог школовања бити ускостручно повезан са овом облашћу.

Његов друг Милан Дијаматовић додаје да се за овај образовни смер определио јер је у вези са енергијом која не загађује земљу, а једнако је корисна као нафта, на пример.

Добијају посебан кабинет и соларни панел

Ђурађ Бањац, директор школе, најављује да ће већ наредних дана контактирати са представницима предузећа у којима би ђаци од другог разреда требало да имају и практични део наставе.

– У складу са смерницама Министарства просвете, за ове ученике биће направљен посебан кабинет, који се сада уређује споља. Од пролећа ћемо да им набавимо одговарајуће машине, као и соларни панел који ће школа да користи. Очекујемо подршку Савета родитеља, локалне самоуправе и Министарства рударства и енергетике – истакао је Бањац и додао да је за формирање овог смера најзаслужнији професор Маријан Иванов, из СТШ „Михајло Пупин” из Куле.

Извор: "Политика"
Слика и текст преузети са следећег линка .

Матуранти

Нова књига професора Владана Зеца

1. Децембар 2017.

Наш драги колега Владан Зец је представио своју нову књигу "Матуранти" у нашој школи. Хвала му што нас сваки пут забави и одушеви својим радом.

Светосавски конкурс

1. Децембар 2017.

Електротехничка школа "Земун" организује светосавски конкурс за најлепшу фотографију на тему
ПРАВОСЛАВНИ ХРАМ У БЕОГРАДУ .
Пошаљите до три своја рада на адресу etszemunfacebook@gmail.com до 15.1.2018. године.
За најбоље радове обезбеђене су награде.

Представа "Антигона"

1. Децембар 2017.

Ученици првих разреда наше школе погледали су представу "Антигона" на Великој сцени Народног позоришта у Београду.

Посета Музеју Вука и Доситеја

1. Децембар 2017.

Ученици наше школе су данас искористили сунчан дан и посетили Саборну цркву и Музеј Вука и Доситеја. Пошто су се на часовима српског језика и књижевности бавили овим темама, сада им се пружила прилика да виде оно о чему су учили. Посебна захвалност особљу музеја које је учинило посету нарочито занимљивом.

Такмичење у одбојци

27. Новембар 2017.

Ученици наше школе освојили су 3. место на општинском такмичењу у одбојци, одржаном у Техничкој школи Нови Београд. Честитамо!!!!

Семинар у Немачкој

Ученик 4. године Урош Крстић о семинару:

18. Октобар 2017.

Овог лета у од 1. Августа до 17. Августа сам боравио у Kirchberg an der Jagstu и похађао сам курс „Стварање одрживе будућности“ у организацији UWD(United World Colleges). Након што сам добио дозволу од комитета из Србије и Немачке са још четири учесника из Србије, упутио сам се у Немачку. На путу до Немачке сам се упознао са другарима из Србије, а кад смо слетели у Kirchberg упознао сам фасилитаторе Anni и Луку и заједно смо сачекали учеснике из Мађарске, Хрватске и Финске. Дошли смо у комплекс и сачекали остатак учесника. Након тога смо имали уводно предавање о правилима и о плану и програму овог курса. Били смо подељени у четири зграде које су добиле име по чувеним Насиним открићима или експедицијама. Ја сам гостовао у Chandri и делио сам собу са Yannick-ом из Немачке. Разговори су се водили на енглеском језику, док сам са другарима из Хрватске, Словеније и Македоније успео да пронађем заједнички језик. Храна је тамо била стриктно вегетеријанска због одрживости и то је за мене био прави изазов.

Сваки дан је био интезиван и веома напоран, али и забаван. Предавања су била из теме одрживости. Првих дана смо покушали да решимо 17 УН-ових Sustainable Development Goal-ова, за које се сматра да треба да се реше до 2030. године, али ни један није тренутно решен. У односу на 2000. годину када су донети ови задаци знатно је побољшано стање али треба још доста рада и труда до успешног извршавања ових задатака. Неки од ових задатака су искорењивање сиромаштва и глади, чишћење воде, квалитетна едукација, смањење неједнакости и партнерства за даље успехе. Кроз курс сам разумео да свет који пати од ових потешкоћа иде само низбрдо и ако у блиској будућности не предузмемо нешто, свет неће бити исти какав је данас. До редоследа извршавања ових задатака нема још правог одговора али се зна да када се тотално реши један проблем могуће олакшано или отежано решавање других проблема. Следећих дана смо дискусовали о разним темама које треба да реше или барем помогну у решавању ових задатака. Имали смо предавања о рециклажи, политици, опасности од само једног утиска, стереотипима, миграцијама и другим темама о којима бих могло још много да се прича. Имали смо и гостујућа предавања о одрживој архитектури који је одржало неколико студената са Берлинског Универзитета и предавање о важности едукације у неразвијеним државама коју је одржала Петра из организације „Back on Track“. Поред предавања смо имали радионице у којима се дебатом и дискусијом долазило до закључака. Сваки пут бисмо добили папир на коме би био описан наш лик или група и затим бисмо морали да дајемо аргументе и да бранимо наше ликове. На пример, сабор УН-а и осам држава се скупило о разговору у коме се доноси одлука о промени сталних пет држава УН-а, ја учествујем као Ј.Кореја и браним сталних пет држава од С.Кореје која жели да их растури. Доста оваквих дебата је одржано, овакве радионице су мени биле веома забавне и научио сам да треба ствари погледати са друге стране и да је још теже бранити ставове који нису моји. Поред овога неким данима смо имали такозвани „Светски кафић“ у ком нека особа предложи тему и води се дискусија. Четвртог дана фасилитатор Лука је продложио тему вештачка интелигенција, док сам наредних дана ја причао о BitCoin-има и BurstCoin-има. Ове расправе су биле другачије од оних на радионицама, али подједнако занимљиве. Неке од тема које су се разматрале су живот на Марсу, телепортација, еутаназија, самоубиство и многе друге. Осим тога имали смо и пар специјалних предавања о глобалним аферама. Ту смо причали о изборима у Кенији и појави жутог такозваног златног пиринча као и о многим другим темама коју се тренутно дешавају, биле оне лоше или не.

У слободно време, причао сам са другарима и о културама у њиховим државама. Сви људи са Балкана су се брзо повезали и схватили колико ствари имамо заједничких иако се свакодневно прича о стигми између балканских народа и њиховом неслагању. Са друге стране разумео сам какав је живот у нама не баш познатим земљама као што су Узбекистан, Либан и Шри Ланка. Када се у Либану појавио велики број избеглица из Сирије, Либанци су се успаничили и спремили су одбрану, док се живот наставља „нормалним током“ иако су стрепње веће сваки дан. У Узбекистану је школовање толико лоше да у основним школама има понекад само и до десет ученика, зато доста њих одлази у иностранство да би завршило барем средњу школу.

Иако сам срео много особа и то са три континента, највише сам се дружио са девојкама из Хрватске и Турске и момцима из Либана али највећи утисак на мене је оставио момак са Косова. Нисмо били оптерећени косовким проблемима, већ смо само имали сличне интересе и кроз причу је пријатељство створено. Учесници који су понешто знали о косовским приликама били су чисто збуњени, док смо нас двојица покушали да објаснимо причу са обе стране онима који то нису знали. Последњег дана када су фасилитатори држали говор споменули су ово пријатељство и назначили да су овакве ствари потребене за почетак у стварању мира у свету и за решавање једног SDG-а који се зове „Мир, правда и снажне институције“. Последњег дана смо имали културни дан где смо могли да представимо нашу државу кроз националну кухињу. Велике количине хране су биле спремљене и мамиле се очи свих учесника. Било је свакаквих јела од главних јела до дезерта и слаткиша. Наш тим је направио бећарац тј. сатараш и донео ајвар, џем од кајсија, џем од шљива, суве шљиве, „Плазму“ и „Негро“ бомбоне. Последњи дан је био тужан зато што сам се опростио од веома добрих другара али смо обећали једни другима да ћемо се видети ускоро. Део атмосфере можете погледати на следећим фотографијама:

Петница

Ученици ЕТШ "Земун" примљени у Петницу

15. Октобар 2017.

Ученици ЕТШ ,,Земун” су и ове године позвани да се придруже својим талентованим другарима у Петници и присуствују програмима који се тамо одржавају. Годинама наша школа шаље своје ученике у Истраживачку станицу ,,Петница” да би усвојили знања која су намењена ученицима који са лакоћом прате програм редовног школовања. Ове године петорица наших ученика ће присуствовати програмима: Симеун Кнежевић, Урош Крстић, Петар Репац, Милан Акик и Петар Јовановић. Са нестрпљењем очекујемо њихове утиске.

Сликарска изложба

Посета изложбе "Сликари, ратници, сведоци"

28. Фебруар 2017.

Ученици одељења III-3 су заједно са професорком српског језика и књижевности Душицом Милић 28. 2. 2017. посетили изложбу Сликари, ратници, сведоци - Сликарство и фотографија у Србији 1914-1918, која је приказана у Галерији САНУ. Преносимо мали детаљ њихове посете.