◀ Иди назад
Невена Гитарић 4/2

Последњи у низу наших интервјуа ове школске године јесте овај који је пред вама. Пуно је било разлога за нашу одлуку да оставимо Надицу за крај, а једна од њих је да је она најмлађа међу ђацима које смо одабрали да представимо. Надица је ове године завршила први разред, а веома смо срећни што ће од следеће године у нашој школи бити и њен брат Душан. Прочитајте шта је имала да каже ова велика нада српског спорта, али и одлична ученица наше школе.

Н.Г. Како си дошла на идеју да тренираш теквондо?

Н.Б. Када је у нашој основној школи одржан рекламни час теквондоа, моја старија сестра Милица се учланила у клуб, а брату и мени су се много допали тренинзи, па смо се недуго затим и ми прикључили том клубу у ком и данас тренирамо.

Н.Г. Често слушамо о успеху наших спортиста у овој дисциплини. Можеш ли нам рећи како је тренирати тај спорт? Које су предности, а које мане?

Н.Б. Од кад је Милица Мандић освојила олимпијско злато, много висе пажње се посветило теквондоу и много више спортиста улаже труд и напор да понове њене успехе. Свакодневним тренинзима, који су врло динамични, али и напорни, постижу се врхунски резултати, који мотивишу спортисте да јос више улажу напор и стреме ка свом циљу. Тренирајући теквондо, стекла сам доста пријатеља, упознала пуно успешних спортиста широм света и доста пропутовала. Једино што је свим борцима тешко јесте дисциплина у одржавању одређене тежине током целе године, као и могуце повреде у борбама на такмичењима, којих некад чак има и 7 у једном дану.

Н.Г. Које медаље си до сад освојила?(знамо да их је много, наброј нам бар неке)

Н.Б. Освојила сам до сада преко 120 медаља, од којих су ми најзначајније сребрна медаља са Светског кадетског првенства у Кореји и златна медаља са Европског кадетског првенства у Француској , као и свакогодишње злато са балканског првенства и државног првенства. Затим, освојила сам доста медаља на нашим националним и међународним такмичењима, као и иностраним Г турнирима, где учествује и по 1200 такмичара из целог света.

Н.Г. Како напредују припреме за Европско првенство у новембру?

Н.Б. За Европско јуниорско првенство, које се ове године одржава у новембру на Кипру, спремам се свакодневним тренирањем и учествовањем на свим Г турнима међународног ранга, тако да сам од почетка године освојила бронзу у Словенији, злато у Белгији, злато у Атини, злато у Молдавији, предстоје ми Аустрија и Луксембург а преко лета теквондо кампови у земљи и иностранству.

Н.Г. Да ли ти је тешко да уклопиш шкоске обавезе са тренинзима?

Н.Б. Тешко је уклопити тренинге са школским обавезама, али се трудим да ускладим све и будем успешна и у школи. Јако често путујем и изостајем са наставе, па се трудим да на цасу што више научим и надокнадим пропуштено.

Н.Г. Да ли професори имају разумевања за твоје обевезе ван школе?

Н.Б. Професори су доста толерантни и имају разумевања за мене. Често ми одлазу одговарање и контролни и захвална сам им на томе, јер ми је јако стало да будем одличан и примеран ђак. Највећу подршку добијам од моје разредне, Јелене Прњак, којој и овим путем захваљујем!

Н.Г. Како се опушташ у слободно време?

Н.Б. С обзиром на то да имам јако мало слободног времена, највише га проводим код куце, одмарајући са својом породицом, и у природи са кућним љубимцима. Волим да читам, гледам серије, филмове, једем и спавам. Повремено нађем време за дружење, али то је баш ретко.