◀ Иди назад
Невена Гитарић 4/2

Нашег данашњег саговорника стварно није тешко представити јер се ради о ученику који је својим васпитањем покупио симпатије свих професора, а својим интегритетом поштовање својих другара. Лука је ове године председник ученичког парламента, те нам је био одличан саговорник да са њим разговарамо о односу ученика и професора.

Н.Г. Млади у тинејџерским годинама често преиспитују свој идентитет. Приметили смо да си током школовања имао имиџ који се разликовао од имиџа твојих вршњака. Како су на њега реаговали људи око тебе?

Л.Т. Имиџ је нешто чему ја придајем велику важност, кроз имиџ изражавам себе и мишљење које заступам, покушавам да будем што оригиналнији како бих оставрио што бољи утисак у друштву и мислим да је имиџ јако ефикасана алатка у животу. Било је разних реакција и критика, позитивних и негативних, али то је добра ствар, то је знак да сам успео у својој оригиналности.

Н.Г. Шта је то у реге култури што те привлачи?

Л.Т. У реге култури ме највише привлачи како се тако одсечан ритам уклапа у начин извођења текстова. Ритам је зачињен различитим инструментима као што су бас, тромбон, бонгоси, бубањ, гитара и чине јако занимљив и лаган спој, док текстови варирају од уметника до уметника и могу бити различите тематске природе, ширине и тежине и све то чини реге јако посебним музичким правцем.

Н.Г. Људи расту кроз изазове у којима се нађу. Ти си ове године покупио опште симпатије публике на извођењу представе поводом прославе Светог Саве. Да ли је ово био велики изазов за тебе с обзиром на то да се пре ниси бавио глумом?

Л.Т. Као главна улога представе сносио сам велики терет и имао сам велику трему, али ја сам био само један од учесника те тачке, без осталих другара све то не би било могуће. Радили смо марљиво и били смо доста упорни, свакако ни то не би било довољно без наше драге професорке Тамаре Љујић, њено огромно стрпљење и разумевање одвело нас је до успеха.

Н.Г. Као ученик завршне године, да ли сматраш да си донео праву одлуку уписујући овај смер?

Л.Т. Да, ово је дефинитивно била права одлука, уписао сам то што ме је занимало и јако сам задовољан квалитетом предавања, оперемом школе и примљеним знањем.

Н.Г. Какав би савет дао млађим ученицима?

Л.Т. Млађим ученицима саветујем да уживају у сваком дану школовања, да учествују у што више ваннаставних активности јер ће на тај начин спојити добро и корисно, а касније ће имати лепу успомену.

Н.Г. Ове године налазиш се и на челу ученичког парламента. Како видиш рад нашег парламента? Сматраш ли да ученици треба да буду активнији у његовом раду?

Л.Т. Као председник ученичког парламента сматрам да парламент може доста боље да функционише и да ученицима треба представити могућности које могу да постигну активним учешћем у њему, али без икакве сумње могу да кажем да ће од следеће године бити доста боље.

Н.Г. Да ли професори пружају довољно подршке ученицима? Како се та сарадња може побољшати?

Л.Т. Мислим да се професори доста залажу да и поред обавезних часова изађу у сусрет свим ученицима који затраже помоћ од њих. У нашој школи влада једна пријатељска атмосфера и како би се побољшала сарадња на релацији професор ученик треба то довољно јасно нагласити како би се ученици осећали пријатно да питају за помоћ.