◀ Иди назад
Александар
Зељковић 4/1

У нашој школи налази се велики број талентованих ученика, како у области електротехнике, тако и разних других наука и спортова. Наша идеја је да вам представимо неке од њих, зато што желимо да афирмишемо наше талентоване ђаке. Први међу њима је Филип Симовић, како кажу професори стручних предмета ,,геније за струку”, па прочитајте како је он одговорио на наша питања.

А.З. Филипе ти си ученик IV-1, смер администратор рачунарских мрежа. Како ти се овај смер чини тј. да ли он пружа довољно знања за тај посао?

Ф.С. Овај смер је један од најјачих у школи, али ни као такав не пружа баш адекватну припрему за будући посао. Све што у овом предмету радимо, радимо искључиво на виртуелној опреми, тако да сад када би наишли на прави проблем на реалној опреми, вероватно не бисмо знали да га решимо.

А.З. Ишао си на бројна такмичења. Можеш ли нам навести која су, као и места која си освојио на њима?

Ф.С. У првој години ишао сам на такмичење из основа електротехнике, али нисам остварио неки већи успех. У другој години сам ишао на такмичење из математке (без већег успеха) и основа електротехнике где сам био други на републичком. У трећој години ишао сам ишао на такмичење из математике и програмирања, опет без већег успеха. Сада у четвртој идем на такмичења из програмирања и математике, па да видимо докле ћу ове године догурати!

А.З. Многи професори кажу да си у најужој конкуренцији за ђака генерације. Какво је твоје мишљење о томе и колико ти значи да то и постанеш?

Ф.С. О томе се доста прича, али мене искрено то пуно и не дотиче. Кандидати за ђака генерације бићемо вероватно мој другар из одељења Урош Винчић и ја. Бићу сретан ако ме изаберу за ђака генерације, али се нећу пуно потрести ни ако не будем.

А.З. Пошто си матурант онда је једно од логичних питања шта ћеш уписати. Замолио бих те да нам испричаш нешто о факултету који си изабрао и зашто си се определио баш за њега.

Ф.С. Уписаћу Електротехнички факултет јер важи за један од најбољих факултета Универзитета у Београду. Такође, он важи и за један од најтежих, што ми не представља никакву препреку јер волим изазове. Мислим да о самом факултету нема потребе да вам причам јер сте сви сигурно чули за њега. Кога баш занима овај факултет може да оде на њихов сајт и тамо погледа све што га интересује.

А.З. Да ли сматраш да знаш довољно о компијутерима да би обављао неки посао?

Ф.С. Мислим да знам доста о компијутерима, али не захваљујући овој школи већ мом залагању ван ње. Отац ми се бави програмирањем тако да често заједно са њим решавам неке проблеме везано за мрежу и софтвере. Летос сам радио у сервису код стрица где сам стекао практично знање.

А.З. Пошто знамо да доста времена посвеујеш учењу, реци нам шта радиш у слободно време. Како се опушташ?

Ф.С. У своје слободно време углавном играм игрице, а што се опуштања тиче изађем да прошетам пса, па ако је лепо време знам сатима да останем напољу и играм се са њим.

А.З. Када си за компијутером, да ли више времена проводиш учећи или играјући игрице?

Ф.С. Дефинитивно више времена проводим играјући игрице, оне су мој свакодневни ужитак. То ме испуњава, игрице представљају мој бег из овог стварног, суморног света у неки бољи, лепши свет. Виртуелни свет је савршен, он ми отвара другу димензију мог ума, која ми живот чини узбудљивијим, јер све те имагинације у глави касније се рефлектују на мој стварни живот чине га занимљивијим.

А.З. Опште је познато да данас многи људи играју игрице за новац. Да ли и ти играш професионално неку игрицу или то радиш само из разоноде?

Ф.С. Постоје два начина зарађивања новца путем игрица, а то су турнири у одређеним игрицама и уживо стримовање што значи да се снимате док играте неку игрицу. На озбиљне турнире у игрицама иду велики фанатици и таленти за игрице, они одвајају цео дан, заправо цео живот игрању игрица што мислим да никако није здраво... За уживо стримовање морате бити харизматични и причљиви да би вас људи гледали, ја себе не сматрам ни једним ни другм па зато и не радим то. Играм игрице из разоноде.

А.З. Да ли си некада размишљао да направиш неку игрицу?

Ф.С. Нисам, око тога треба пуно посла и то веома тешког. Много је занимљивије пустити друге људе да се муче око прављења игрица док ви уживате и играте их.

А.З. На крају, искрено нам реци да ли би будућим генерацијама које треба да упишу средњу школу препоручио ЕТШ "Земун"?

Ф.С. ЕТШ "Земун" бих препоручио свима онима који стварно желе да се баве компјутерским послом, док онима који нису сигурни да воле овакву врсту посла саветујем да упишу нешто друго.